Starptautiskais skolu bibliotēku projekts „Baltų literatūros savaitė / Baltu literatūras nedēļa”.

BaltuLiteraturasNedela_2022

Šogad no 19. līdz 23. septembrim mūsu skola piedalījās Starptautiskajā Lietuvas un Latvijas skolu bibliotēku projektā „Baltų literatūros savaitė / Baltu literatūras nedēļa”, kurā kopā ar saviem vienaudžiem no Lietuvas un Latvijas skolām interesējāmies par kaimiņvalsts vēsturi, valodu, kultūru, ģeogrāfiju, iepazinām kaimiņvalsts rakstniekus, lasījām un ilustrējām viņu daiļdarbus. Mēs tajā piedalāmies jau 6 reizi. Starptautiskais skolu bibliotēku projekts „Baltų literatūros savaitė / Baltu literatūras nedēļa”, kurā piedalās Lietuvas un Latvijas skolas, aicina skolēnus un skolotājus biežāk paņemt rokās lietuviešu rakstnieku grāmatu, interesēties par kaimiņu vēsturi, kultūru. Projektu Lietuvā 2017. gadā uzsāka Jonavas rajona Žeimju skolas-daudzfunkciju centra bibliotekāri. Sākot ar 2018. gadu, projekts tiek organizēts kopā ar Vītauta Dižā Universitātes Letonikas centru (Kauņa). Projekta mērķis – stiprināt skolēnu motivāciju lasīt, aicinot iepazīt radniecīgu tautu – lietuviešu un latviešu – valodu, literatūru, kultūru, vēsturi, kā arī aicinot nodibināt un paturēt Lietuvas un Latvijas skolu savstarpējos sakarus. „Baltu literatūras nedēļa” notiek laikā, kad Lietuvā un Latvijā tiek svinēta Baltu vienotības diena, kā arī rudens saulgrieži un Eiropas valodu diena – viss tas mums sniedz lielisku iespēju komunicēt mums visiem labi pazīstamā draudzības valodā.
      
 Baltu literatūras nedēļa skolā sākās ar prezentāciju 1.stāva vestibilā par lietuviešu autoru grāmatām bērniem. Šīs grāmatas varēja apskatīt  izstādē skolas bibliotēkā. Starpbrīžos bērni spēlēja vārdu – bilžu loto (Sudek Žodi), iepazina lietuviešu vārdiņus. Baltu literatūras nedēļas ietvaros skolas bibliotēkā norisinājās 2 pasākumi, kur skolēni iepazinās ar lietuviešu autoru grāmatām.

2.b klases skolēni ar lielu aizrautību iepriekš bija lasījuši grāmatas par Kiku Miku. Taču šoreiz kopā lasījām Bena Beranta grāmatu „Bubuļbailes“, runājām par draudzību, drosmi un bailēm, zīmējām savas bailes, domājām, kā no tām atbrīvoties, kam lūgt padomu, palīdzību,
lai tiktu galā ar bailēm.

Savukārt ar 7.b klases skolēniem pāršķirstījām latviešu un lietuviešu tautas vienojošās sāpīgās vēstures lapaspuses un lasījām Jurgas Viles grāmatu „Sibīrijas haiku“. Spriedām par notikušo 20.gs. un runājām par notiekošo Eiropā tagad 21.gs., rakstījām arī savas haikas.

Projekta organizatori:
Jonavas rajona Žeimju skola-daudzfunkciju centrs: https://www.zeimiai.jonava.lm.lt/naujas/
Vītauta Dižā universitāte: https://www.vdu.lt/lt/

Projekta partneri:
Latvijas Republikas vēstniecība Lietuvā: https://www.mfa.gov.lv/vilnius/aktualitates
Lietuvas Republikas vēstniecība Latvijā: https://lv.mfa.lt/
Jonavas rajona pašvaldība: https://www.jonava.lt/pradzia

Atbalstītāji:
Kafijas Draugs: https://www.kafijasdraugs.lv/
RTTAX: https://rttax.com/lv/
Save24: https://www.save24.lv/lv/

Informāciju sagatavoja: skolas bibliotekāre Jeļena Celma

Informācija mājaslapā ievietota – 28.11.2023