Labdarības akcija – “Otrā māja dzīvniekiem”

Mums ir gods un prieks jau gandrīz 10 gadu garumā sadarboties un atbalstīt dzīvnieku patversmi “Otrā māja dzīvniekiem” .  2014.g. 12.aprīlī biedrība “Otrā Māja Dzīvniekiem” dibināja patversmi dzīvniekiem “OTRĀ MĀJA,” kura atrodas Augšdaugavas novadā, Demenes pagastā  netālu no Jāņuciemata. Patversmi “OTRĀ MĀJA” dibināja nevalstiska organizācija – biedrība “Otrā māja dzīvniekiem”. Šai patversmei nav pastāvīga finansējuma no pašvaldības budžeta vai valsts, tādēļ tā ir neatkarīga organizācija. Mūsu skola katru gadu patversmi atbalsta ar ziedojumiem ,   aktīvi balsojām portālā Ziedot.lv, lai atbalstītu patversmes darbību, kā arī piedalījāmies teritorijas uzkopšanas darbos.

10. novembrī kopā ar Daugavpils Vienības pamatskolas 6.a klases skolas parlamenta skolēniem viesojāmies Daugavpils novada dzīvnieku patversmē ‘’Otrā māja’’, lai nogādātu tajā skolēnu, vecāku un skolas kolektīva  sarūpētos ziedojumus. Mūs satika patversmes dibinātāja Dana un ar aizrautību izstāstīja un parādīja savus iemītniekus.  

Skolēni iepazinās ar patversmes vēsturi, tās  darbiniekiem un iemītniekiem, uzzināja, kā var palīdzēt, piemēram, ziedot barību un mantas, piedalīties brīvprātīgajā darbā, adoptēt suni vai kaķi, kā arī uzzināja daudz ko jaunu par patversmes darbu.

Iepazīstoties ar patversmes suņiem, bija jābūt uzmanīgiem – ne visi laipni uzņēma viesus, jo daudzi ir zaudējuši uzticību cilvēkam… Ir arī suņi no Doņeckas apgabala.  Šobrīd ir pieejami adoptācijai trīs mīļi kucēni –  Kappa, Činno un Latte.  Bet visvairāk aizkustināja skumjš stāsts par Gerdas likteni, kur mēs bez asarām iztikt nevarējām…  Dana stāsta : “  2023. gad 1. februārī  Kraujas ciemā (Augšdaugavas novadā) atrasts notriekts aitu suns, kuram nebija ne čipa, ne kādi citi informācijas nesēji. Suns tika aizvests uz pirmo rentgenu, kur izrādījās, ka Gerdai (tā viņu nosauca) ir astes pamatnes lūzums, kas nozīmē, ka ir iespēja atgūties. Neskatoties uz mūžīgi labo garastāvokli, lielisko apetīti un viņas pakaļkāju reakciju uz kairinājumu, tās diemžēl nekustējās. Tā kā bija aizdomas par kompresiju, radās nepieciešamība vēlreiz vest Gerdu uz rentgenu sīkākai izmeklēšanai. Mums par lielu nožēlu izrādījās, ka Gerdai ir nobīdīti skriemeļi (lūzums divās vietās),  tas izskaidroja, kāpēc viņa joprojām nevarēja staigāt pati. Problēmas risināšanai Lietuvā atradām ķirurgu neirologu. Sazinājāmies, konsultējāmies un tika nolēmts veikt operāciju. Turklāt steidzami un pēc iespējas ātrāk. Pateicoties laipniem cilvēkiem, 2 dienu laikā Gerdai izdevās savākt nepieciešamo summu operācijai, kas tika veikta 18.februārī. Operācija, pēc veterinārārsta domām, noritējusi veiksmīgi, lai gan bijusi sarežģīta. Pavisam drīz kļuva skaidrs, ka viņai nepieciešams ratiņkrēsls, tāpēc tas tika pasūtīts, un pēc rehabilitācijas perioda Gerda izmēģināja jaunu pārvietošanās veidu.Tagad Gerda ir pilnībā pieradusi staigāt ratiņkrēslā. Pirms katras pastaigas viņa pati rāpjas  tuvāk un parāda savu prieku visiem. Neskatoties uz to, ka Gerda atšķiras no citiem suņiem, viņa joprojām ir neticami dzīvespriecīgs un dzīvi mīlošs suns, kuram ļoti patīk cilvēku uzmanība. Gerda jau var doties uz jaunām mājām pie cilvēka, kurš ir gatavs viņai pievērst uzmanību, un viņa, savukārt, parādīs, kā priecāties, lai vai kas. Patversmes “OTRĀ MĀJA” adopcijas centrs ir gatavs atbalstīt Gerdu līdz viņas mūža beigām. Jaunais saimnieks var rēķināties ar nepieciešamo bezmaksas veterinārārsta un kinologa konsultācijām, medikamentiem (ja tādi ir nepieciešami). Mēs viņu nepametīsim un nenodosim līdz galam. Bet ko viņai var dot īstās mājās?  Vairāk uzmanības un pareizu, rūpīgāku aprūpi, to patversmē viņa saņemt nevar. Tāpēc Gerda ļoti gaida savu īstu cilvēku!”

 Kaķu mājā skolēni apskatīja dažādu krāsu kaķus un dāvāja tiem mīļus glāstus. Katru no šiem četrkājainajiem draugiem skolēni varēja pacienāt ar gardumiem. Vēl uzzinājām, kā var adoptēt suņus un kaķus. Ja esi nodomājis papildināt ģimenes loku un esi gatavs dāvāt sirds siltumu kādam mīļumam, tad labākais veids, kā to darīt, ir apmeklēt patversmi un izvēlēties  draugu. Pat vēl labāk, patversmes iemītniekus var aplūkot mājas lapā   https://otramaja.lv   un izvēlēties sev tīkamāko. Ja rodas jautājumi, tos var uzdot mājas lapā vai arī klātienē.

Agnese, Patrīcija un Sandis  stāsta: “Visi dzīvnieciņi bija ļoti mīļi, un tiešām žēl, ka tiem nav māju. Cerams, ka tās drīzumā parādīsies, jo, lai gan mēs aizvedām pārtiku, kas ir viena no dzīvības galvenajām vajadzībām, mājdzīvniekiem vajag mājas un mīlestību. Apzināmies, ka patversmei ar mūsu sarūpēto barību un segām vien nepietiks, tāpēc iesakām palīdzēt arī citiem, kuriem ir vēlēšanās palīdzēt patversmes iemītniekiem.  “

Skolēni bija aizkustināti, un viņi ar vēl lielāku atbildību un mīlestību devās mājās pie saviem četrkājainajiem mīluļiem. Kā atzīst skolēni, šis patversmes apmeklējums sniedza ļoti vērtīgu pieredzi, jo bija iespēja palīdzēt tās iemītniekiem un iepazīties ar katra iemītnieka dzīvesstāstu. Turpināsim atbalstīt šo patversmi !

 Pateicamies patversmes “Otrā māja” darbiniekiem par silto un jauko uzņemšanu!

Informāciju sagatavoja : Oksana Ostrovska, Arturs Stabulnieks un 6.a klases skolēnu parlaments

Informācija mājaslapā ievietota – 16.11.2023