UNESCO nedēļa Daugavpils Vienības pamatskolā.

no paaudzes paaudzē thumbnailŠoruden UNESCO nedēļā – no 14. līdz 21. oktobrim – UNESCO Latvijas Nacionālā komisija aicina ielūkoties dažādās nemateriālā kultūras mantojuma izpausmēs un praksēs Latvijā. Šogad UNESCO nedēļas izvēlētais vadmotīvs ir “no paaudzes paaudzē”, rosinot ne tikai izzināt nemateriālo kultūras mantojumu, bet arī iesaistīties tā pārmantošanā.

Nemateriālā kultūras mantojuma izpausmes popularizējām arī mūsu skolā gan klašu audzināšanas stundās, gan priekšmetu stundās.

Līvānu stikla pūšanas amata prasme iekļauta UNESCO nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā 2020.gadā. Stikla pūšana nevar būt tikai darbs, tai jābūt arī sirdslietai. Darbs ar karstu stikla masu stikla pūtējiem prasa ne tikai izturību, bet arī neizmērojamu pacietību un meistarību. To brauca izzināt 2.c klases skolēni un klases audzinātāja. Turpat Amatu mājā bērni iepazinās ar ekspozīciju „Amatnieki Latgalē 19. – 20. gadsimtā”. Ekspozīcijā skatāmi darbarīki un priekšmeti, kurus skāruši cilvēki ar „zelta rokām” – amatnieki. Ekspozīcijā ir pārstāvētas amatniecības pamatnozares. Šajā ekspozīcijā ir skatāma Latvijas rekordgarā, unikālā 94 metrus garā tautiskā josta.

Daugavpils Vienības nama Tradīciju mājā 5.,9. klases dizaina un tehnoloģiju stundās devās apskatīt izstādi “KAREL’S. NOSPIEDUMI. Latviešu etnogrāfiskie raksti laikmetīgā tekstila dizainā”. Tur izglītojamie iepazinās ar latviešu etnogrāfisko rakstu mantojumu un to transformāciju mūsdienīgos un pielietojamos dizaina priekšmetos – zīda lakatos un citos tekstila izstrādājumos, kuru idejas autori un grafikas mākslinieki ir Jolanta un Jānis Kareļi. Tradīciju mājā varēja aplūkot un izmēģināt stelles un iepazīties ar aušanas seno amata prasmi.

Vai esi piemirsis pēdējo reizi, kad gāji rotaļā? Lūk, laba ideja, kā pavadīt jautri laiku kopā ar draugiem vai ģimeni. UNESCO nedēļas ietvaros visa skola mācījāmies divas 19. gs. un 20. gs latviešu tautas rotaļas „Mēs ejam caur”, „Trejdeviņi”. Tās ir pietiekoši vērtīgas arī mūsdienās, lai par tām atgādinātu pēc 100 gadiem.

20. oktobrī skolā Rotaļu stundā kopā ar folkloras kopu ‘” Dzīsmeite” izbaudījām priekšnesumā latgaliešu tautas dziesmas un izdejojām iemācīto rotaļu.

20. oktobrī ikviens interesentam bija iespēja pārbaudīt savas zināšanas par nemateriālo kultūras mantojumu tiešsaistes erudīcijas spēlē “UNESCO viktorīna”, ko rīkoja UNESCO Latvijas Nacionālā komisija sadarbībā ar erudīcijas spēļu rīkotāju “Lielā viktorīna”.

Informāciju sagatavoja Aija Kalniņa

Informācija mājaslapā ievietota – 20.10.2023