Starptautiskais skolu bibliotēku projekts „Baltų literatūros savaitė / Baltu literatūras nedēļa”.

Baltu Literatūras Nedēļa 2023Šogad no 22. līdz 29. septembrim mūsu skola  jau 7 reizi  piedalījās Starptautiskajā Lietuvas un Latvijas skolu bibliotēku projektā „Baltų literatūros savaitė / Baltu literatūras nedēļa”.

       Starptautiskais skolu bibliotēku projekts „Baltų literatūros savaitė / Baltu literatūras nedēļa”, kurā piedalās Lietuvas un Latvijas skolas, aicina skolēnus un skolotājus biežāk paņemt rokās lietuviešu rakstnieku grāmatu, interesēties par kaimiņu vēsturi, kultūru. Projektu Lietuvā 2017. gadā uzsāka Jonavas rajona Žeimju skolas-daudzfunkciju centra bibliotekāri. Sākot ar 2018. gadu, projekts tiek organizēts kopā ar Vītauta Dižā Universitātes Letonikas centru (Kauņa).

       Projekta mērķis – stiprināt skolēnu motivāciju lasīt, aicinot iepazīt radniecīgu tautu – lietuviešu un latviešu – valodu, literatūru, kultūru, vēsturi, kā arī aicinot nodibināt un paturēt Lietuvas un Latvijas skolu savstarpējos sakarus. „Baltu literatūras nedēļa” notiek laikā, kad Lietuvā un Latvijā tiek svinēta Baltu vienotības diena, kā arī rudens saulgrieži un Eiropas valodu diena – viss tas mums sniedz lielisku iespēju komunicēt mums visiem labi pazīstamā draudzības valodā.  

    Baltu literatūras nedēļas laikā skolā 1.stāvā uz ekrāna varēja apskatīt prezentāciju par projektu – iepazīt Lietuvas autoru grāmatas, kuras atrodas skolas bibliotēkā. Bibliotēkā tika izveidota šo grāmatu izstāde.

    Skolas bibliotēkā 3.c klases skolēni nelielā prezentācijā gan uzzināja ko jaunu par Lietuvu, gan vēlreiz pārliecinājās, cik daudz jau zin par kaimiņvalsti un pamanīja, cik daudz mums ir kopīga. pēc tam lasījām L.Žutautes grāmatas „Ferdinands un Pū“ fragmentus, runājām par to, vai drīkst tik sliktiizturēties pret dzīvniekiem, izmest tos ārā. Bērni zīmēja savus mājas mīļdzīvnieciņus.

    Ar 5.b klases skolēniem lasījām G.G.Ekles grāmatas „Brālis, kas nebija vajadzīgs“ fragmentus. Tā ir iekļauta arī mūsu  Bērnu, jauniešu, vecāku  žūrijā 2023. Skolēni ļoti aizrautīgi diskutēja par stāsta notikumiem, meklēja iepējamos risinājumus sarežģītajās situācijās.

   Skolotājas Oksanas Ostrovskas vadībā dabaszinību stundas laikā 5.a klases skolēni, izmantojot M. Vaicenavičienes grāmatas „Kas ir upe?“ tekstu un attēlus, veidoja iespējāmas barības ķēdes upju ekosistēmā. Paplašināja savu pieredzi par esošiem dzīvniekiem un augiem. Izlasījuši skumjo stāstu par Arāla ezeru, analizēja šīs nepārdomātās rīcības negatīvās sekas .

   Šīs nodarbības un grāmatu izstāde rosināja vēl lielāku interesi par lietuviešu autoru grāmatām.

 

Projekta organizators:
Vītauta Dižā universitāte (Vytauto Didžiojo universitetas)

Projekta partneri:
Asociācija „Lietuvos ir Latvijos forumas”

Latvijas Republikas vēstniecība Lietuvā
Lietuvas Republikas vēstniecība Latvijā
Ziedoņa muzejs 

Atbalstītāji:
Kafijas Draugs, Lonas

 

Informāciju sagatavoja skolas bibliotekāre Jeļena Celma.

Informācija mājaslapā ievietota – 17.10.2023