Daugavpils Vienības pamatskola piedalās Meža ekspedīcijā!

LVM Meža ekspedīcija – lielisks veids, kā 6. klašu skolēniem sākt jauno mācību gadu! 👌

Katru gadu septembrī  Latvijas vispārizglītojošo skolu 6. klašu  skolēniem ir iespēja apgūt dabaszinības mežā kopīga piedzīvojuma veidā –  MEŽA EKSPEDĪCIJĀ. Ekspedīciju AS “Latvijas valsts meži” (LVM) rīko kopā ar LU Starpnozaru izglītības inovāciju centru, LVMI “Silava” un AS “Latvijas Finieris”. Katru gadu šo iespēju izmanto arī  Daugavpils  pamatskolas skolēni.  

8. septembrī 6. c klases skolēni kopā ar klases audzinātāju M. Bokāni un dabaszinību skolotāju O.Ostrovsku  devās “Meža ekspedīcijā” uz Kalupes mežu Augšdaugavas novadā, lai kopā ar meža zinātniekiem:

  • saprast, kā dabaszinību stundās iegūtās zināšanas var izmantot ikdienas dzīvē,
  • veicot praktiskus un radošus uzdevumus, apzināties cilvēka ietekmi uz meža ekosistēmu,
  • veidot izpratni par mežu saglabāšanu nākamajām paaudzēm,
  • iepazīt mežsaimnieka un biologa profesijas.

            Katrs skolēns ekspedīcijas  sākumā saņēma ekspedīcijas darba burtnīcu ar dažādiem uzdevumiem un tad  devās pārgājienā “mežsaimnieku pēdās”.  Skolēni LVM darbinieku vadībā darbojās 10 meža izziņas pieturās un uzzināja daudz interesantu faktu par mežu.

  Katrā pieturā mūs sagaidīja kāds LVM darbinieks, kurš uzdeva skolēniem praktiskus vai radošus uzdevumus.  Dodoties no vienas stacijas uz otru, skolēni iepazina koku sēklas, noskaidroja, cik skāba ir meža augsne, cik ātri aug mežs, noteica koku vecumu un augstumu, mācījās skaitīt koku gadskārtas, aprēķināt koku skaitu hektārā un kā noteikt, vai mežs ir veiksmīgi atjaunots. Skolēni redzēja, kā notiek jaunaudžu aizsargāšana no meža zvēriem, cik dažādi var būt meža postījumi.  Atraktīvā veidā skolēni noskaidroja, kādi koksnes produkti var aizstāt naftas produktus. Taču visus pārsteidza stacija, kurā skolēni iejutās inženieru lomā un paši bez naglām uzbūvēja un izmēģināja Leonardo da Vinči tiltu. Uzzinājām, ka neiedomājami tālajā 1486. gadā Leonardo da Vinči radīja viegli saliekamu, izjaucamu un pārvietojamu tiltu armijas vajadzībām. To varējuši salikt un izjaukt divi cilvēki, konstrukciju sastiprināšanai nebija vajadzīgas ne naglas, ne virves! Šādu tiltu karavīri esot izmantojuši ātrai un ērtai upju šķērsošanai, jo tā ir unikāli vienkārša koku salikšanas sistēma.

Kad bijām krietni izstaigājušies un paspējuši nogurt, lūkojām pēc atpūtas vietas. Arī par to ir padomāts Kalupes maršrutā. Klusa meža ielokā labiekārtotajā piknika vietā varējām risināt nesteidzīgas klasesbiedru sarunas, uzkrājot spēkus pirms mājupceļa.

Sofija  raksta, ka viņai patikuši visi uzdevumi, kas bija jāpilda. Uzzinājusi, ka bez naglām varēja uzbūvēt koka tiltu. Matīss uzzināja  par to, kā mērīt koka augstumu bez lineāla. Raivis tagad varēs saviem draugiem izstāstīt, kas ir ekoloģiskais koks. Klase  novērtē iespēju pēc izpildītajiem uzdevumiem apsēsties pie iekurtā ugunskura un paēst, parunāties. Milana atzīst, ka ir bijis interesanti iemācīties ko jaunu mežā nevis istabā. Uzdoto darbi palīdzēja dažas lietas labāk izprast, jo varēja tās izdarīt praktiski, un zinoši cilvēki esot palīdzējuši. Meitenei patika ekskursija, kurā viņa iemācījās kaut ko jaunu un atcerējās mācīto. Bija jauki!

Diena bija interesanta! Paldies VAS ‘’Latvijas valsts meži’’ komandai par interesanto, inovatīvo dabaszinību stundu mežā! Paldies skolēnu vecākiem par atbalstu.

 

Informāciju sagatavoja: Daugavpils Vienības pamatskolas dabaszinību skolotāja Oksana Ostrovska

Informācija mājaslapā ievietota – 08.09.2023