Programmas Latvijas Skolas somas aktivitātes decembrī

2021. gada 1. decembrī 2.a un 2.b klašu skolēniem bija lieliska iespēja noskatīties mēmo detektīvu “Cauruļzobis vienīgais”. Tas ir stāsts par mīlestību un sapratni vienā cēlienā.  Izrāde lika skolēniem reāli aizdomāties par cilvēku attiecībām ar dzīvniekiem un to, kā mēs attiecamies pret viņiem.Skolēni arī iejutās detektīvu lomā un gribēja aktieriem palīdzēt atrast pazudušo sirdsdraugu.

Skolēni uzmanīgi vēroja aktieru darbošanos un pārvēršanos dažādu dzīvnieku lomās.

Paldies projektam “Latvijas Skolas soma” par iespēju baudīt neparasto teātra izrādi.

Pifs

 

 

Pirmā semestra noslēgumā otro klašu skolēniem bija lieliska iespēja noskatīties Latvijas Leļļu teātra piedāvāto izrādi „Un atkal Pifs”. Izrāde notika tiešsaistē.

Izrādē darbojās sunītis Pifs, runcis Herkuless, krustmāte Agate, krusttētiņš Tontons, Dudū un Rozālija. Šos personāžus ir radījis franču karikatūrists Žans Arnāls. Ļoti daudzi skolēni ir lasījuši grāmatiņu par Pifa jautrajiem piedzīvojumiem un ar lielu interesi skatījās šo izrādi.  Bērniem patika izrādes sižets, notikumi šķita interesanti, aizraujoši, jautri un uzmanību saistoši. Skolēnus priecēja izrādē skanošās Ivara Vīgnera dziesmas.

Bērni un skolotāji ir ļoti pateicīgi par šo iespēju noskatīties izrādi, ko sniedza projekts “Latvijas Skolas soma”!

Informāciju sagatavoja: Eleonora Smirnova, Renāru Stanķeviča

1.semestra nogalē Daugavpils Vienības pamatskolā notika dažādas aktivitātes.Sākumskolas audzēkņi Latvijas skolas somas ietvaros skatījās aizraujošu Leļļu teātra izrādi “Un atkal Pifs”. Izrādes personāži sunītis Pifs un runcis Herkuless, krustmāte Agate un krusttētiņš Tontons, Dudū un Rozālija pazīstami jau vairākām paaudzēm gan kā komiksu grāmatu, gan leļļu teātra izrāžu varoņi.Latvijas Leļļu teātrī labsirdīgā Pifa un viltīgā Herkulesa ķīviņi un piedzīvojumi veido teātra Zelta fondu. Par latviešu bērnu mūzikas klasiku kļuvušas arī izrādē skanošās Ivara Vīgnera dziesmas.Bērni ar aizrautību vēroja Pifa un Herkulesa piedzīvojumus un 1.a klases skolēni uzzīmēja izrādes mīļākos varoņus.

Informāciju sagatavoja:  Inna Bicāne

 

trubafansTrubafons! Kas tas par instrumentu? Kā tas izveidots? Kā tāds ienāca prātā!?

Skolēni, kuriem bija iespēja noskatīties dueta “Santehniķi” priekšnesuma digitālo versiju, programmas Latvijas skolas soma ietvaros, saņēma atbildes uz šiem un daudziem citiem jautājumiem. Virtuālajā nodarbībā tika  papildinātas skolēnu zināšanas un veidota interese par mūziku, iepazīstot savdabīgu mūzikas izpildījuma veidu. Skolēniem bija iespēja iepazīt aktīvo jauniešu radošumu un viņu jaunrades procesu – trubafona izveidi no dažāda garuma caurulēm. Skatītāji dzirdēja pazīstamas melodijas, ko ar savu instrumentu izpildīja atraktīvie dueta dalībnieki.

Informāciju sagatavoja: Ērika Locika

 Programmas “Latvijas Skolas soma” ietvaros, Daugavpils Vienības pamatskolas audzēkņiem I semestra nogalē,  digitālā formātā bija iespēja noskatīties Mārtiņa Brauna rokoperu “Mauglis”.

rokopera “Mauglis” kadrs

Rokopera “Mauglis” ir viens no zināmākajiem dzejnieka Ulža Bērziņa un komponista Mārtiņa Brauna kopdarbiem, kas savu pirmiestudējumu piedzīvoja 1982. gadā Jaunatnes teātrī, bet 2021. gadā tapa jauns iestudējums , kas bija kā veltījums Mārtiņa Brauna 70 gadu jubilejai. Skolēnu dziesmu repertuārā tik ļoti mīļa ir šī komponista sacerētā dziesma “Saule pērkons, Daugava”.  Pieminot  komponistu, 6.-9.klašu skolēniem tika dota iespēja iepazīt viņa daiļradi arī šāda mūzikas žanra veidā.
Izrādes izskaņā skolēni sniedza atgriezenisko saiti par dzirdēto, kas ietvēra jautājumus gan par mūzikas instrumentiem ,kas tika pielietoti rokoperas iestudējumā, gan sižetu ietveroši jautājumi.
Lielākā daļa skolēnu atzina, ka labprāt šo izrādi skatītos arī klātienē, kas būtu ,noteikti ,daudz iespaidīgāk.

Skoleni_skatas_rokoperu

Daži no skolēnu viedokļiem:
Bija ļoti interesanti man viss vairāk patika melnā pantera!
Ļoti labs teātra izpildījums , man ļoti patika Bagira.
Man vislabāk patika kā viņi dziedāja.
Man patika dziesmas un cīņas.
Man patika mūzika.
Bija ļoti interesanti.
Man patika šis darbs! Man vis vairāk patika Mauglis
Vislabāk patika tas, ka neviens nestāv uz vietas, visi vienmēr kaut kur darbojas un tāpēc bija interesanti skatīties.

Man patika visa rokopera, jo tā bija skanīga un pilna ar emocijām. Man šķiet, ka pats visinteresantākais tēls bija Mauglis, jo tas tika visdažādākos piedzīvojumos.

Informāciju sagatavoja:  Anita Zarāne

emilsunberlineszeni_bilde17. un 20. decembrī mūsu skolas 5. klasēm progammas “Latvijas skolas soma” ietvaros bija iespēja noskatīties Latvijas leļļu teātra izrādi pēc Ēriha Kestnera grāmatas motīviem “Emīls un Berlīnes zēni”. Skolēniem bija iespēja iejusties galvenā varoņa Emīla pasaulē – pasaulē, kur viss ir iespējams, kur noslēpumi ir drošībā tikai draugu lokā. Pasaulē, kur valda citi nerakstīti likumi. Likumi, kuru pamatā ir īsta draudzība, godīgums, uzticēšanās un drosme, bet nav vietas ļaunprātīgai viltībai, nodevībai, vājumam un ļaunumam. Izrāde bija muzikāla, dzīva komiksa stilā.

Pēc izrādes ar skolēniem tika pārrunāts par izrādi – kādas vērtības tajā saskatījām, kādi teatrālie paņēmieni tika izmantoti. Skolēniem bija iespēja izteikt savu viedokli un redzēt, kādā veidā var tikt attēlots grāmatā aprakstītais. Skolēni atzīmēja neparastos tēlus, kas bija daļēji aktieri, daļēji lelles.

 

Rakstu sagatavoja: Madara Bokāne un Inese Geiba

Informācija mājaslapā ievietota – 24.01.2022