Muzikāla koncertlekcija „ Latvijas gadsimts”

„ Latvieši ir dziedātājtauta….” – šādus vārdus mācību gada izskaņā bija iespēja dzirdēt ikvienam Daugavpils Vienības pamatskolas izglītojamajam – digitālās koncertlekcijas  „ Latvijas gadsimts” dalībniekam programmas „Latvijas skolas soma” ietvaros.

Koncertlekcijas ietvaros, skolēniem tika dota iespēja ieklausīties nelielos stāstījumos par  latviešu komponistu – J. Cimzes, Baumaņu Kāŗļa, J. Vītola, E.Dārziņa, A.Žilinska, R.Paula, I.Kalniņa, Z.Liepiņa, J.Lūsēna daiļradi. Profesionālu mūziķu kvarteta izpildījumā skolēniem arī noklausījās kādu no komponistu skaņdarbiem.

Koncertlekcijas izskaņā skolēni sniedza atgriezenisko saiti par dzirdēto, kas ietvēra jautājumus gan par skaņdarbu tēliem, gan skaņdarbu vēsturi, centās saklausīt balsu skaitu skaņdarbā . Skaņdarbs , kas visbiežāk parādījās skolēnu atbildēs kā visuzrunājošākais,

Kopumā skolēni izteicās ļoti pozitīvi par koncertlekciju, par interesantiem stāstījumiem, muzikālajām pauzēm, par jaunu informāciju, īpaši saistībā ar Latvijas valsts himnas vēsturi, kā arī iespēja to nodziedāt kopā ar māksliniekiem.

Ļoti bieži atziņās par redzēto un dzirdēto koncertlekciju izskanēja sekojoši viedokļi:

„Man vissvairāk patika kā dziedāja grupa. Un ļoti interesanti bija klausīties ko stāsta. Arī man patika montāža.”

„Ļoti patika muzikāli virtuālā ekskursija!”

 „Man ļoti patika viņa stāstīja visu saprotami un bija interesanti klausīties.”

„Man patika pilnīgi visa koncertlekcija!”

„Man patika, ka tika iekļauti dažādu laiku komponisti, tie tika lieliski sasaistīti.”

„Koncertlekcija ir ļoti pamācoša un diezgan jautra. Visvairāk man patika klausīties dziesmas un tas, ka šeit ir diezgan viegli jautājumi.

„Es sapratu, ka Latvijas mūzikas vēsture ir gara, man vislabāk patika klausīties dziesmas.”

„Man likās šī koncertlekcija ļoti interesanta un pamācoša, jo tur bija savāktas vairākas populāras dziesmas un viss bija labi un saprotami pastāstīts un aprakstīts.”

 

Izskanējušo dziesmu sarakstā, kā visvairāk uzrunājošākās tika minētas divu šī gada jubilāru dziesmas-  Raimonda Paula dziesma “Manai Dzimtenei” un Imanta Kalniņa „ Zilas putniņš”.

Informāciju apkopoja mūzikas skolotāja Anita Zarāne

Informācija mājaslapā ievietota – 08.09.2021