Aktīvi un radoši piedalāmies pasākumu ciklā “Ar Eiropys tvierīni Latgolā”.

Ar_Eirpys_Tvierni_Latgola_img_sanaksmeJau otro reizi vērienīgajā pasākumu ciklā “Ar Eiropys tvierīni Latgolā” piedalās arī Vienības pamatskolas skolēnu komanda.

Lai veicinātu jauniešu radošo domāšanu, ideju ģenerēšanas spēju, pilnveidotu prezentācijas un komunikācijas prasmes, kritisko domāšanu, kā arī veicinātu jauniešu līdzdalību sabiedrībai svarīgu jautājumu risināšanā, biedrība “Dienvidlatgales NVO atbalsta centrs” sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā, Latgales plānošanas reģionu un Daugavpils Vienības pamatskolu,  2020./2021. mācību gadā rīkoja pasākumu ciklu “Ar Eiropys tvierīni Latgolā”.

Kopumā Latgales reģionā aizvadīti gan klātienes, gan tiešsaistes pasākumi, kuros piedalījās 360 jaunieši no 76 komandām, kuras pārstāvēja 46 dažādas Latgales mācību iestādes, jauniešu biedrības un pašvaldību jauniešu IC.

Eiropas nedēļas laikā 8. un 14. maijā tiešsaistē norisinājās pasākums, kura tēma bija ” Eiropas Savienības nākotne – kādā Eiropā vēlamies dzīvot mēs”.

Pasākuma dalībnieki ieklausījās Valsts prezidenta Egila Levita  Eiropas dienas uzrunā jauniešiem un pasākuma turpinājumā notika paneļdiskusija, kuru vadīja Ansis Bogustovs. Latgalē un visā Latvijā atpazīstami eksperti kā Latvijas Jaunatnes padomes prezidente Ilze Bergmane, JSPA Starptautiskās sadarbības un atbalsta daļas vadītājs Nils Mosejonoks, personīgās izaugsmes trenere un līdzdalības eksperte Ieva Johansson, Rugāju novada vidusskolas 12. klases skolēns Elgars Adelčs, jauniešu biedrības “LgSC” vadītāja Edīte Husare un Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvaldes vecākā kultūras pasākumu organizatore Diāna Soldāne izrunāja dažādus jautājumus par Eiropas Savienības attīstību un perspektīvām, dažādiem atbalsta mehānismiem jauniešiem un par jauniešu redzējumu, kādā Eiropā viņi vēlas dzīvot.
Pēc diskusijas 20 komandu pārstāvjiem bija iespēja piedalīties praktiskajās apmācībās par efektīviem ideju ģenerēšanu procesiem Ņikitas Kazakeviča vadībā.

Savukārt pēc nedēļas, 14. maijā, 15 komandām, kas iesūtīja video par savu ideju īstenošanu, bija iespēja demonstrēt savus mājasdarbus žūrijai.

Daugavpils Vienības pamatskolas skolēnu komanda izveidoja projektu, kas veicinātu veselības atjaunošanos ikvienam pēc pandēmijas – garā attālinātā mācību procesa un attālinātā darba posma, jo šis laiks ir bijis mazkustīgs, pasīvs un noslēgts. Ikviens izjuta aktivitātes,  pozitīvu kontaktu un emociju trūkumu. Paldies skolēnu komandai- L.Agofonovai, E. Ivanovai, U.Graudiņai, L.Šapkovai, E.Pastuhovai.

Projekta video :

 

Šoreiz uzvarēja citas pilsētas skolēnu projekts, bet mūsu skolēnu komanda guva ļoti vērtīgu pieredzi – kritiski domāt, ģenerēt idejas, projektu veidot, to publiski prezentēt, atbildēt uz komisijas jautājumiem un sadarboties. Bet, rudenī notikušajā pasākumu ciklā “Ar Eiropys tvierīni Latgolā”  ar tematu “Mēdijpratība” Vienības pamatskolas skolēnu komandas ideja- J.Drelinga vadībā, tika atzīta par vislabāko un tika piešķirts 500 eiro finansējums šī projekta realizācijai, kas šobrīd tiek veiksmīgi īstenots sadarbībā ar Daugavpils 9. vidusskolu – tiek veidots inovatīvs materiāls skolēnu mēdijpratības prasmju attīstībai.

Lai mūsu skolēniem daudz vērtīgu ideju aktīvi līdzdarbojoties  sabiedrībai svarīgu jautājumu risināšanā!

Informāciju sagatavoja sociālo zinību skolotāja Inga Sokolova

Informācija mājaslapā ievietota – 08.09.2021