Kā samazināt ūdens patēriņu?

Pasaules ūdens dienu tradicionāli atzīmē 22. martā.

Pēc Apvienoto Nāciju Organizācijas iniciatīvas tā pirmo reizi visā pasaulē atzīmēta 1993. gadā. Šī diena ir iespēja aicināt ikvienu pievērst uzmanību ūdens resursu nozīmei un ilgtspējīgai apsaimniekošanai, mudinot sabiedrību domāt ne vien par savas, bet arī nākamo paaudžu veselību un izdzīvošanas iespējām. Latvijā šo dienu atzīmē kopš 1996. gada.

“Ūdens klātbūtne mūsu ikdienā šeit, Latvijā, ir tik pašsaprotama. Esam pieraduši pie lietainām vasarām, mitriem rudeņiem un pie sajūtas, ka reizēm ūdens dabā ir par daudz. Ir grūti noticēt, ka tā nav visur pasaulē. Tomēr, kas vienā pasaules malā ir problēma, citā – liela laime. Diemžēl vairums ūdens problēmu radušās cilvēku negatīvās ietekmes rezultātā. Cilvēks pamanījies degradēt augāju, augsni, upes, ezerus, tādējādi veicinot plūdu, sausuma un ūdens piesārņojuma riskus,” saka DIC “Meža māja” dabas izglītības darba speciāliste Aija Balandiņa.

Daugavpilī dzeramais ūdens tiek iegūts no dziļurbumiem. Iegūtais ūdens patērētājiem tiek padots pēc apstrādes bioloģiskajās atdzelžošanas iekārtās, izmantojot dabisku materiālu – speciāli granulētu smilti. Ūdenim netiek pievienotas nekādas ķīmiskas vielas, un tas netiek pakļauts nekādai ķīmiskai apstrādei, tādēļ tajā ir saglabājušās visas minerālvielas un sāļi, kas ir tik nepieciešami cilvēka veselībai.

Mūsu skolēni ļoti aktīvi un aizrautīgi iesaistījās dažādās aktivitātēs. Rakstīja padomus “Kā samazināt ūdens patēriņu?”, zīmēja informatīvus plakātus.  Paldies skolēniem par pacietību un centību, apgūstot zināšanas attālināti! Skolēnu darbus var apskatīt – https://padlet.com/skazka/qcji7x4nvxrkqwb0.

Aicinām ik vienu sev un citiem atgādināt ikdienā samazināt ūdens patēriņu, izmainot savus ikdienas paradumus un vienlaikus padomājot par to, kādu ekoloģisko pēdu aiz sevis atstājam, ir iespējams nedaudz ietaupīt naudu. Ar vienkāršiem ikdienā ieviešamiem paņēmieniem ikviens var samazināt ūdens patēriņu mājās.

 

Informāciju sagatavoja skolotāja:  Oksana Ostrovska

Informācija mājaslapā ievietota – 08.09.2021