„Baltų literatūros savaitė / Baltu literatūras nedēļa“ (21.09. – 25.09. 2020.)

Starptautiskais  Lietuvas un Latvijas skolu bibliotēku projekts

„Baltų literatūros savaitė / Baltu literatūras nedēļa“ (21.09. – 25.09. 2020.)

   Baltu literatūras nedēļa skolā sākās ar prezentāciju 1.stāva vestibilā par lietuviešu autoru  grāmatām bērniem. Šīs grāmatas varēja apskatīt  arī izstādē skolas bibliotēkā. Baltu literatūras nedēļas ietvaros skolas bibliotēkā norisinājās 2 pasākumi, kur skolēni iepazinās ar divām lietuviešu autoru grāmatām, kuras ir iekļautas arī Bērnu, jauniešu, vecāku žūrijā 2020.

    2.c klases skolēni nelielā prezentācijā gan uzzināja, ko jaunu par Lietuvu, gan vēlreiz pārliecinājās, cik daudz jau zin par kaimiņvalsti un pamanīja, cik daudz mums ir kopīga. Kopā lasījām M. Marcinkeviča grāmatu „Svizis“, runājām par draudzību, drosmi un izpalīdzību. Skolēnus uzrunāja ne tikai interesantais stāsts par šo neparasto draudzību, bet arī ļoti patika L. Dūdaites ilustrācijas. Viņi ar prieku zīmēja savas ilustrācijas grāmatai, kuras parakstīja ar savu vārdu –  tikai spoguļrakstā. Bērni jutās lepni un pacilāti par to, ka viņu zīmējumus redzēs arī lietuviešu draugi.

    Savukārt ar 6.c klases skolēniem pāršķirstījām latviešu un lietuviešu tautas vienojošās sāpīgās vēstures lapaspuses, runājām par represijām pret mūsu tautām, par to, ka daudziem tikai lielā Dzimtenes mīlestība un vēlme atgriezties mājās palīdzēja izdzīvot šajos skarbajos Sibīrijas apstākļos. Skatījāmies filmas „Ekskursante“ treileri,  lasījām J.Viles grāmatu „Sibīrijas haiku“, jutām līdzi Aļģim. Skolēniem ļoti patika tas, kā grāmata ir veidota – komiksi, vēstules, ilustrācijas un, protams, arī šis neparastais stāsts. Noslēgumā skolēni rakstīja arī savas haikas.

Informāciju sagatavoja projekta koordinatore skolas bibliotekāre Jeļena Celma.

Projekta partneri un atbalstītāji :

Latvijas Nacionālais kino centrs  
Lietuvas Kino centrs 
Vītauta Dižā universitāte 
Latvijas Republikas vēstniecība Lietuvā 
Lietuvas Republikas vēstniecība Latvijā 
Jonavas rajona pašvaldība 

Projekta atbalstītāji: 

„Lonas“ 
„Fējas nams”  
„Kafijas Draugs”  
„RT TAX” 

Informācija mājaslapā ievietota – 08.09.2021