STARPTAUTISKAIS SKOLU BIBLIOTĒKU PROJEKTS „BALTŲ LITERATŪROS SAVAITĖ / BALTU LITERATŪRAS NEDĒĻA”

Baltu literatūras nedēļa 2024Starptautiskais skolu bibliotēku projekts „Baltų literatūros savaitė / Baltu literatūras nedēļa”, kurā piedalās Lietuvas un Latvijas skolas, aicina skolēnus un skolotājus biežāk paņemt rokās lietuviešu rakstnieku grāmatu, interesēties par kaimiņu vēsturi, kultūru.

Projektu Lietuvā 2017. gadā uzsāka Jonavas rajona Žeimju skolas-daudzfunkciju centra bibliotekāri. Sākot ar 2018. gadu, projekts tiek organizēts kopā ar Vītauta Dižā Universitātes Letonikas centru (Kauņa).

Projekta mērķis – stiprināt skolēnu motivāciju lasīt, aicinot iepazīt radniecīgu tautu – lietuviešu un latviešu – valodu, literatūru, kultūru, vēsturi, kā arī aicinot nodibināt un paturēt Lietuvas un Latvijas skolu savstarpējos sakarus.

Projekts tiek īstenots 23.–30. septembrī, atzīmējot Baltu vienotības dienu, kas Lietuvā un Latvijā tiek svinēta 22. septembrī, un Eiropas valodu dienu, kas tiek svinēta 26. septembrī.

Baltu literatūras nedēļas laikā skolā 1.stāvā uz ekrāna varēja apskatīt prezentāciju par projektu – iepazīt Lietuvas autoru grāmatas, kuras atrodas skolas bibliotēkā. Bibliotēkā tika izveidota šo grāmatu izstāde. Ar 4.b klases skolēniem lasījām G.G.Ekles grāmatas „Brālis, kas nebija vajadzīgs“ fragmentus. Tā bija iekļauta arī Bērnu, jauniešu, vecāku  žūrijas 2023 grāmatu kolekcijā. Skolēni ļoti aizrautīgi diskutēja par stāsta notikumiem, meklēja iepējamos risinājumus sarežģītajās situācijās. 1.a klases skolēni iepazinās ar L. Žutautes grāmatām par Kiku Miku. Bērni fantazēja un zīmēja, ko Kika Mika varētu darīt skolā.

Informāciju sagatavoja skolas bibliotekāre Jeļena Celma.

Informācija mājaslapā ievietota – 07.10.2024