30. septembrī Daugavpils Vienības pamatskolas 4.a un 4.b klases skolēni devās mācību ceļojumā pa maršrutu Jēkabpils – Koknese – Skrīveri, lai iepazītos ar Latvijas skaistākajām vietām, kā arī bagātinātu savu pieredzi latviešu tradīcijās, attīstītu izzināšanas un sadarbības prasmes.
Sākumā devāmies uz Jēkabpils Vēstures muzeju. Nodarbības laikā skolēni aplūkoja muzeja krājumā atrodamos svečturus, laternas un petrolejas lampas. Īpaša vērība tika pievērsta jēkabpilieša keramiķa Andreja Pormaļa (1898–1977) personībai un viņa radītajiem māla svečturiem. Skolēni pētīja un salīdzināja, kā mainījās cilvēku sadzīve un ieradumi saistībā ar jaunu apgaismes rīku parādīšanos, kā arī pārrunāja dažādas sveču izgatavošanas tehnikas un izmantoto materiālu mainību laika griezumā. Nodarbības beigās skolēniem tika dota iespēja pašiem izmēģināt sveču pagatavošanu, satīt savu sveci līdzņemšanai. Vēlāk uzkāpām pils tornī un baudījām Jēkabpils pilsētas panorāmu.
Otrs pieturas punkts bija Kokneses ādu darbnīca “Mazā kāpa”. Tur mūs laipni sagaidīja uzņēmuma īpašniece Inese Kāpiņa un pastāstīja par ādām, to veidiem un pielietošanu dažādu skaistu lietiņu ražošanā. Katram bija iespēja arī izgatavot ādas atslēgu piekariņu . Laiks mūs lutināja un pie ugunskura varēja visi pusdienot un iedzert tējas krūzīti, ko sagatavoja vietējas saimnieces.
Beidzot ilgi gaidītā apstāšanās Skrīveros. “Skrīveru Saldumos” skolēni iepazinās ar saldumu ražošanu, paši veidoja marcipāna un īrisa figūriņas, kuras skaisti iesaiņoja un kā dāvanu veda saviem mājiniekiem. Skatījāmies video, kurā skolēni varēja redzēt visu ražošanas procesu. Sajūsmu un apbrīnu skolēnos izraisīja konfekšu “Gotiņa” ietinēju darbs. Dienā viena ietinēja var ietīt no 100 līdz 120 kg “Gotiņu.” Ar prieku garšojām jaunu un ekskluzīvi šogad ražoto konfekti “Gotiņa” ar apelsīnu garšu. Skolēni aktīvi atbildēja uz jautājumiem un saņēma saldas balvas. Arī ekskursijas organizatori piedāvāja saldumu fotostūrīti, kur skolēniem bija lieliska iespēja nobildēties ar mīļajiem gardumiem. Ekskursija skolēniem palīdzēja citādām acīm skatīties uz saldumiem, ko ražo Skrīveros. Viņi uzzināja, ka Skrīveru “Gotiņa” ir dabīgs produkts, kas nesatur krāsvielas, E- vielas un augu taukus. Tā ražota no Latvijā iegūtā bioloģiskā piena. Tagad zinām, kā rodas Skrīveru saldumi!
Paldies par atbalstu un iespēju skolēniem organizēt mācību ekskursiju mūsu vecākiem!
“Ikviens no mums ir spējīgs sagādāt prieka un laimes mirkli otram.
Tad atcerēsimies par to pēc iespējas biežāk, jo darot priecīgākus citus,
arī mēs paši kļūstam priecīgāki!”
Informāciju sagatavoja 4.a klases audzinātāja Oksana Ostrovska, 4.b klases audzinātāja Anžela Rakicka un sporta skolotāja Maija Skrūzmane
Informācija mājaslapā ievietota – 01.10.2025